Yes! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor de baan die wél bij je past. Een goed begin is het halve werk, maar wel de eerste helft. De indruk die je achterlaat tijdens het gesprek weegt natuurlijk net zo zwaar als jouw schriftelijke sollicitatie en CV.
Elivator pitch
“Vertel mij eens iets over jezelf?” Dit is vaak de openingsvraag en ook één van de belangrijkste. Vertel in maximaal 1,5 minuut persoonlijke informatie wat van meerwaarde is voor de werkgever, zonder al te veel in detail te treden. Heb je nog niet zoveel werkervaring? Focus op bepaalde delen van je studie en levenservaring die ertoe hebben bijgedragen dat je deze baan wilt en kunt vervullen.
Het is natuurlijk mooi als je hierna een ‘brug’ kunt maken naar de functie waarvoor je op gesprek bent. Bijvoorbeeld:
- “Mijn ervaring met………en kennis van……….kan ik goed toepassen in deze functie.”
- Als verkoper ben ik natuurlijk gewend om mijn groeitargets te halen en dat lukt me.
Begin jouw verhaal niet met een opsomming van jouw opleiding en werkervaring vanaf de kleuterschool!
Zorg ervoor dat je jouw Pitch krachtig houdt en juist die ervaring, specifieke kennis noemt waar je goed in bent en waarvan je weet dat de werkgever die goed kan gebruiken. Bekijk hier ons filmpje over de elivator pitch.
Verbeterpunten & STARRA – STARRA & Verbeterpunten
Zelfkennis maakt je een professional. Dat betekent ook dat je weet waar jij nog kunt verbeteren en hoe je dat gaat doen. De STARRA-methode zorgt dat je jouw potentiële werkgever hier kennis van geeft en tegelijkertijd een goede indruk maakt. Maak van jouw verbeterpunten je sterke kant.
Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie (verbeterpunt), Aanpassing. Vertel hierover aansluitend op de functie. Dat is het meest interessant voor de interviewer. LET OP: Spel de letters niet uit in jouw verhaal, dat klinkt onecht.
- Vertel waar je was,
- wat jouw rol was,
- wat er moest gebeuren en het doel was,
- hoe je wat hebt gedaan en voorbereid,
- hoe het is verlopen en wat er is gelukt,
- hoe je erop terugkijkt
- en wat je hebt geleerd en hoe je dat de volgende keer anders doet.
In één situatie gebruik je vaak heel veel kwaliteiten tegelijk. Kies de situatie die het meest aansluit op de functie zodat de ingezette kwaliteiten versterkend werken. Zorg dat je bij het benoemen van de verbeterpunten (reflectie) ze ombuitg naar iets positiefs en bespreek het alsof het jouw kwaliteit in wording is. Dat vormt jouw meerwaarde.
Eindig positief! Zorg dat je dit deel van het gesprek en natuurlijk het hele gesprek eindigt met een positieve zin.
Wedervragen voorbereiden
De interviewer is vooral geïnteresseerd in jou maar kijkt ook naar jouw actieve deelname en betrokkenheid. Ben jij ook geïnteresseerd in de organisatie? Dat is natuurlijk belangrijk. Laat dit merken door vragen voor te bereiden. ‘Wat verwachten jullie van mij?’ of “Hoe werken jullie graag samen?”, zijn bijvoorbeeld goede vragen.
Kleding en houding
Pas je kleding aan op de organisatiecultuur en kies safe. Liever te netjes in een pantalon dan compleet uit de toon met een versleten jeans.
Je houding is belangrijk tijdens het gesprek, maar ook voorafgaand het gesprek en wanneer je weggaat. Geef een stevige handdruk om te laten zien dat je zeker genoeg bent over jezelf met betrekking tot de sollicitatie. Vermijdt zenuwentikken met stopwoorden of een pen in je hand. Herken je dit van jezelf, oefen het gesprek vast thuis waar je je relaxt voelt en bedenk wat jou helpt om je tijdens het gesprek meer ontspannen te voelen. Ga lekker actief en betrokken, maar relaxt in de stoel zitten. Achterover hangen is natuurlijk iets té relaxt en komt eerder ongeïnteresseerd over.
Ben je benieuwd naar meer tips om te ontdekken welke baan wél bij je past? Lees hierover meer in het blog ‘Focus op een nieuwe baan die wél bij je past’.