Werving en selectiebureaus hulp of hindernis bij solliciteren?
Sollicitanten die zoeken naar passende vacatures zien vaak werving en selectiebureaus. Zij zijn bedoeld om kandidaten en werkgevers bij elkaar te brengen. Maar in de praktijk ervaren sollicitanten vaak ergernissen;
– Werving en selectiebureaus geven vaak niet aan om welk bedrijf het gaat
– Ze bellen vaak niet terug
– Ze zijn een extra schakel en vertragen jouw sollicitatie
– Ze zijn je na een paar weken allang weer vergeten
– Het is maar de vraag of het betreffende bureau ook echt een zoekopdracht heeft van het bedrijf
Kortom, veel onzekerheden, waardoor je als sollicitant vaak het gevoel hebt dat je aan het lijntje wordt gehouden.
TIPS
Wat kun je doen om een beter resultaat te behalen en minder frustratie te ervaren?
1. Kijk goed naar de website van het werving en selectiebureau. Oogt het professioneel? Wie werken er? Bij de OVER ONS knop heb je snel een eerste indruk.
2. Kun je je CV makkelijk uploaden? Dit is een indicatie dat het bureau over een goede database beschikt, waardoor jouw gegevens makkelijker terug te vinden zijn.
3. Bel met het bureau om persoonlijk contact te leggen. Zorg dat je namen noteert en dat je bij de recruiter bekend wordt en blijft. Gemiddeld neemt maar 10% van de kandidaten de moeite om ook even te bellen naar het bureau, de rest stuurt alleen maar een mail. Maak hier het verschil!
4. Vraag wat de relatie is van het bureau en de opdrachtgever. Werken ze al langer samen? Zijn zij het enige bureau dat zoekt? Hoeveel kandidaten zijn er? Stel ook een paar goede vragen over de vacature en vertel kort welke kwaliteiten jij meebrengt!
5. Hou contact met de recruiter en doe dit slim! Ga dus niet elke twee weken vragen of er nog een nieuwe vacature is binnengekomen. Wissel bellen en mailen af, laat zien dat je interesse hebt als je contact zoekt door bijvoorbeeld de vacatures op hun website al bekeken te hebben. “Ik zag dat je een vacature hebt voor een …..medewerker. Ik zou hier graag willen werken maar zoek een baan voor drie dagen en dit is fulltime, hebben ze daar ook plek voor?”