Master het nieuwe solliciteren met deze 5 tips over sterke taal voor een goed CV. Zo maak je het verschil maakt tussen een baan zoeken of kiezen. Wat doe je liever?
1.Gebruik werkwoorden
Als we je 1 advies mogen geven; gebruik werkwoorden in jouw taakomschrijvingen. Waarom? Dat werkt! Hieronder geven we je een sprekend voorbeeld waarmee je direct zelf aan de slag kan
Voorbeeld: Kies liever voor ‘Kinderen begeleiden’ in plaats van ‘begeleiding van kinderen’.
Actieve taal, doet jouw tekst meer leven. (Ja, gebruik absoluut taakomschrijvingen om jouw ervaring zichtbaar te laten aansluiten op de functietaken uit de vacature)
Nu houden wij gewoonweg van een no-nonsense instelling, maar het feit blijft dat levendige tekst ook duidelijker spreekt.
2. Presenteer jezelf slim
Ga dus vooral in je kracht staan. Zet de onzekere onervaren pet af en licht uit wat je al te bieden hebt. Dat noemen wij jezelf slim presenteren. Het gaat niet om liegen, maar een positieve kijk op wat je wél kan.
Voorbeeld: Zie jij jezelf als ‘Vak therapeut in opleiding en zoekend naar de eerste werkervaring? Dan laat die leuke baan wel even op zich wachten. Dit schreeuwt namelijk “Pas op met mij, ik kan nog net niets.” Vertel liever dat jij een stralende startende vak therapeut bent, bijna gediplomeerd in jouw specialisatie of richting.
3. Gebruik de leesrichting in jouw voordeel
Deze logica ken je al, maar het is goed om jouw CV hierop te checken. Iedereen leest van links -> rechts en van boven naar onder. In de vormgeving van jouw CV zet je dus het meest belangrijke van links naar rechts en van boven naar onder.
In één van de volgende blogs zie je in een voorbeeld CV hoe je gebruik maakt van de leesrichting.
4. Geen lijstjes maar feitjes
Heel vaak zien we bepaalde kwaliteiten opgesomd in het CV staan. Het positieve hieraan is dat je deze 1-op-1 kunt laten aansluiten op de vacature. Maar, echt onderscheidend ben je dus niet. Daarnaast bewijst de opsomming van jouw kwaliteiten eigenlijk helemaal niets. Hoe blijkt dat dat jij zo ‘communicatief vaardig’ bent, bijvoorbeeld?
Als je dit weet te vertalen in jouw profielbeschrijving, val je wel direct op!
Voorbeeld: Jij zorgt er bijvoorbeeld voor dat klanten weten waar zij aan toe zijn als ze door jou worden geholpen en jouw collega’s erop kunnen vertrouwen dat jij aangeeft wat je nodig hebt om je werk goed te doen. Dat is communicatief vaardig en jouw unieke kracht in één.
Beperk je tot 2 of 3 kernkwaliteiten die ook voor de vacature het belangrijkst zijn. Zo houd je jouw profielbeschrijving ook leuk leesbaar.
5. Eindig eerlijk en positief!
Tip vijf, zes letters: STARRA. Iedere werkgever wil weten hoe oprecht en leerbaar jij bent en zal dus ook vragen of zoeken naar verbeterpunten. Ben je ze voor? Maak het sterk!
- Situatie: Beschrijf in jouw sollicitatiebrief of jouw CV een situaties waar je trots op bent en DIE bewijst dat je de nodige ervaring hebt voor de vacature. Dat kan privé of werk gerelateerd zijn.
- Tijd: Geef aan op welk tijdspad je dit uitvoerde.
- Actie: Laat duidelijk zien welke concrete acties jij uitvoerde en met wie.
- Resultaat: En vertel wat je daarmee bereikte.
- Reflectie: Kijk ook terug op jouw lessen van deze situatie.
- Actie: En wat je gaat doen om dit de volgende keer anders te doen en/of hoe je het de volgende keer anders gaat doen.
Noem de letters niet bij naam. Dus niet; ‘Dit was de situatie, dat was mijn taak, dit was de actie en het resultaat dat volgde was…’. Vertel jouw verhaal!
Gaat jouw werkgever reorganiseren en heb je te maken met een outplacementtraject? Of ga je re-integreren, maar kun je niet terug naar jouw huidige werkgever? Bel voor vrijblijvend advies met Brand New Job via 030-67 77 662 of vul hier het contactformulier in.
Wil jij op de hoogte blijven van het nieuwe solliciteren? Volg Brand New Job op linkedin voor inside sollicitatietips van recruiters, loopbaancoaches en HR-professionals. Rechtstreeks uit onze sollicitatietraining over het nieuwe solliciteren! Zo krijg je grip op jouw sollicitatie.