Eerder in onze blog over 5 tips voor een sterk CV beloofden we je handvatten te geven om een duidelijke zoekrichting te kiezen. Slim zoeken gaat je namelijk helpen om snel een baan te vinden die wél bij jou past.
Nu kan het een lastige kwestie zijn om zonder concrete ideeën jouw focus te bepalen. Maar stel je het volgende eens voor:
Je staat in de voortuin en de buurman zegt gedag. Hij weet dat je een nieuwe baan zoekt en vraagt je hoe het gaat met de zoektocht. “Nah”, antwoord je. “Het wil nog niet vlotten.” “Wat zoek je dan?”, vraagt de buurman. “Ja, dat weet ik eigenlijk niet zo goed.”, antwoord je. “Oke, wat heb je gedaan?”, vraagt de buurman nog behulpzaam door. “Ja genoeg, maar dat ga ik niet meer doen.”, antwoord je. “Oke, nou succes met alle twijfels in je zoektocht.”, sluit de buurman al zwaaiend het gesprek af. Als je niet duidelijk kunt zeggen wat je wilt, krijg je meestal niet wat je zoekt.
Dit gesprek had ook anders kunnen lopen, waardoor de buurman je had voorgesteld bij zijn maat die een nieuwe collega zoekt. Gebruik deze 3 tips.
Tip 1: Kijk naar de ervaringen en taken die je wél leuk vindt
Stel dat je uit de financiële sector komt. De branche vond je leuk en je hebt daar verschillende functies in vervuld. De laatste baan had de functietitel administratief medewerker, maar je weet niet of je daarin verder wilt. Je vond het wel leuk om ervoor te zorgen dat alles volgens een planning liep en dat ging je goed af. Je herinnerde jouw collega’s en zorgde voor alle randzaken zodat alles op tijd was.
Als je nu tegen jouw buurman had verteld dat je weet dat je iets anders wilt doen dan de administratie en wél in de financiële sector wilt blijven werken, waarbij je graag iets gaat doen met projectplanning omdat je daar nu eenmaal goed in bent en graag op focust. Dan had jouw buurman zich vast herinnert dat zijn maat toevallig 2 nieuwe collega’s zoekt die zoiets gaan doen. Benoem en focus je dus altijd op wat je wél weet.
Tip 2: Toon lef en durf te kiezen
Wie naar alles kijkt, ziet uiteindelijk niets. Een duidelijk zoekprofiel, met duidelijke taal en keuzes zorgt ervoor dat je tot die 5% behoort die op gesprek wordt uitgenodigd.
Een bankdirecteur die een manager zoekt voor zijn administratie afdeling; valt voor het CV van de werkzoekende manager met ervaring in de financiële sector en administratieve zaken en planmatige werkzaamheden. Het CV van de leidinggevende met ‘people skills’ (nogal logisch als je mensen aanstuurt) krijgt hier uiteraard niet door voorkeur.
Tip 3: Werk met een zoekprofiel: Oefening maak je zoekprofiel
Door een goed zoekprofiel in te vullen met meerdere mogelijke functietitels voor jouw droombaan, jouw werkregio en salarisindicatie, kun je jouw eigen zoekacties aanscherpen én jouw CV daarop aanpassen. In het volgende blog delen we een hele simpele oefening om gericht te solliciteren, zodat je sterk overkomt. Dan vind je snel een nieuwe baan die wél bij je past!
Gaat jouw werkgever reorganiseren en heb je te maken met een outplacementtraject? Of ga je re-integreren, maar kun je niet terug naar jouw huidige werkgever? Bel voor vrijblijvend advies met Brand New Job via 030-67 77 662 of vul hier het contactformulier in.
Wil jij op de hoogte blijven van het nieuwe solliciteren? Bekijk alle sollicitatietips op www.brandnewjob.nl en volg Brand New Job op linkedin voor inside sollicitatietips van recruiters, loopbaancoaches en HR-professionals. Rechtstreeks uit onze sollicitatietraining over het nieuwe solliciteren! Zo krijg je grip op jouw sollicitatie en vind je snel een baan die wél bij je past.