In de LinkedIn nieuwsbrief van Brand New Job lees je iedere maand de nieuwste sollicitatietips en actualiteiten op gebied van re-integratie, outplacement en loopbaanbegeleiding. Voor jezelf of jouw collega’s, kennissen, etc. Wil je meer weten over jouw rechten en plichten als werkgever en medewerker tijdens outplacement of re-integratie? Bel voor vrijblijvend advies met Brand New Job via 030-67 77 662 of vul hier het contactformulier in.
Focus op wat er wél kan
Re-integreren naar een droom baan; dat kan!
Afgestompt raken is een kwestie van bezig zijn met de verkeerde dingen en geen uitweg vinden. Voormalig HR-manager en re-integratie/loopbaancoach Marjan Smit vertelt hierover, middels haar eigen verhaal.
Als je als medewerker gewoonweg niet meer terug kunt naar je oude job, hoe ga je dan verder? Moet je persé weg bij jouw huidige werkgever of kun je juist op een andere manier enorm veel waarde toevoegen en weer blij worden met je werk?
Wat kun je dan wél?
“Dat moet de vraag zijn die je dan te onderzoeken hebt”, vertelt Marjan Smit, loopbaancoach/re-integratiecoach bij Brand New Job.
Marjan leeft deze vraag. Als alleenstaande moeder re-integreerde ze jaren geleden als herintreder op de arbeidsmarkt, nadat zij ‘thuismoeder’ was. Ze ging weer aan de slag als secretaresse, zoals ze daarvoor ook deed. Er was één kink in de kabel: met de financiële zorg voor vier kinderen was het salaris simpelweg onvoldoende. “Ik wilde mijn kinderen een kansrijk bestaan geven en had echt meer nodig dan het gemiddelde salaris dat destijds aan een secretaresse werd betaald.”, vertelt Marjan.
“Ik nam een groot vel papier en schreef daarop bovenaan mijn doel. Ik bedacht hoeveel ik nodig had en hoe ik dat zou gaan realiseren. Mijn conclusie was: fulltime werken en daarnaast een hbo-deeltijdstudie. Maar welke studie?”
“Toen ik fulltime zorgde voor mijn kinderen deed ik er van alles omheen. Ik was actief in de bestuursraad van de peuterspeelzaal en medezeggenschapsraad op de basisschool en zo waren er nog zoveel meer dingen. Ik schreef al die kwaliteiten op en zag mogelijkheden om hogere en beter betaalde functies te bekleden. Ik startte met een administratief coördinerende functie en volgde de route naar advies- en managementfuncties op het gebied van mens en organisatie.”
“Ik had me verdiept in de verschillende functie eisen en zag de raakvlakken met mijn levenservaring. Ik was zo gefocust dat ik uiteindelijk een functie als HR-manager mocht vervullen en vervolgde dat carrière pad bij verschillende (inter)nationale organisaties. Ik wilde deze ervaring ook kunnen delen, door medewerkers en organisatie te helpen groeien.”
Wat als je niet meer kunt?
Marjan haalde haar doel door stapsgewijs ervaring op te bouwen en doelgericht te blijven werken. De langdurige combinatie van gezin en carrière eiste echter zijn tol en leidde tot een burn-out. Ze bemerkte dat ze al langere tijd meer energie verbruikte dan ze kon opladen. “Ik vond het jammer dat ik niet écht voor de medewerkers kon zorgen. Als HR-manager werkte ik veel en vaak ver van huis en was ik vooral werkzaam voor de directie, in plaats van voor de mensen. Ik merkte echter niet dat dit belastend was, totdat ik uitviel.”
Omdat Marjan ervan overtuigd was dat ‘thuis zitten’ haar niet zou helpen herstellen, startte ze bij een re-integratieplaats op een loopbaancentrum bij een vmbo-school, waar ze al snel als stagebegeleider verder ging. “Ik herstelde binnen een half jaar. Ik voerde mijn passie uit en haalde daar zoveel energie uit. Als ik als herintreder beter was begeleid en hier aandacht aan had gegeven had ik niet geconfronteerd hoeven worden met uitval.”, geeft Marjan toe.
“Weet je, als je kunt werken aan wat je leuk vindt en kunt doen waar je goed in bent, voeg je zo enorm veel waarde toe. Dan komt de rest vanzelf. Dat zie ik iedere dag.”
“Ik help nu mensen om hun eigen reis te maken en ik begrijp waar de werkgever op zakelijk en sociaal aspect rekening mee heeft te houden.”
“Ik weet waar werkgever en werknemer op moet letten om langdurig uitval te voorkomen, vanuit mijn eigen kennis en jarenlange ervaring. Soms geldt ook dat er een betere match gevonden kan worden buiten de organisatie, zodat beide partijen op goede voet hun eigen weg vervolgen.”
Geen dramatische arbeidsconflicten, nodeloos langdurige re-integratie trajecten en verval in het verzuim, maar een realistische kijk op wat er wel kan voor een snelle oplossing voor iedereen. Dat voelt goed!